PS3 Compatibility List - PS2 on PS3

Discussion in 'Compatibility List' started by STLcardsWS, Feb 17, 2015.

  1. 61
    61
    67
    Anthonyy817

    Anthonyy817 Member

    Joined:
    Sep 24, 2018
    Messages:
    61
    Likes Received:
    61
    Trophy Points:
    67
    Gender:
    Male
    Yeah since this is inherently a closed source emulator, there is not much we can do to fix games with mipmap issues. Other than hex editing certain games I don't really foresee any fix. Maybe you can disable some other effect that ties into it that might help fix, but unfortunately it seems unlikely.
     
  2. 75
    9
    62
    TonyClifton

    TonyClifton Member

    Joined:
    Oct 30, 2018
    Messages:
    75
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    62
    It sucks I must say, I like to use custom wallpapers and have all my classics on PS3.. oh well, I should be glad I still got a working PS2 for those games that use mipmaps.
     
  3. 6,695
    6,334
    622
    sandungas

    sandungas Moderator Developer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    6,695
    Likes Received:
    6,334
    Trophy Points:
    622
    Location:
    Babylon 20xxE series
    But the game ICO uses mipmaps, and works fine in PS3 right ?
    There are mentions in pcsx2 wiki about changing the emulator settings related with mipmaps in the ICO game (because it seems the game uses them)
    https://wiki.pcsx2.net/ICO

    When i was playing it with a friend years ago we was doing some experiments traveling with the horse in the desert in a straight line in direction to the mountains to see how the textures was changing dependant of the distance (you know it happens in lot of games, when you get close to the texture it does a "pop" and is replaced by a different texture of better quality)
    That day my friend and me was like "hmmm ok, so this is mipmaps, good stuff bro", lol
    Since that day i made my mind thinking the mipmaps works in that way and ICO use them... but maybe im wrong ?
     
  4. 54
    35
    67
    mrjaredbeta

    mrjaredbeta Member

    Joined:
    Nov 3, 2017
    Messages:
    54
    Likes Received:
    35
    Trophy Points:
    67
    Gender:
    Male
    Been having such a headache trying to get that Minna no Golf no shadow config to work...I’m referencing the devwiki commands and Burnout 2 config that was converted from .pnach but no matter what I try it’s not working on netemu. Maybe it handles this code differently from PCSX2?

    And @sandungas maybe that’s something other than mipmapping. I think mipmapping just blurs the textures but there’s not necessarily a pop in when you get close. It’s not exchanging picture files I don’t think!
     
  5. 7,660
    5,894
    872
    kozarovv

    kozarovv Developer

    Joined:
    Nov 8, 2014
    Messages:
    7,660
    Likes Received:
    5,894
    Trophy Points:
    872
    Home Page:
    Emu can't handle patches to EE in data region correctly. I released patched version of emu, but is not included in cfw so is not worth to use it. I looked into Minna no Golf 3, and that code should do the same, but work on PS3. Instead of patching value that is variable, i patch register that set it to $zero. Not tested as i don't have working ps3.

    4 — kopia.png

    Minna no Golf 3

    Code:
    3d 00 00 00 34 12 00 00 0a 00 00 00 02 00 00 00
    64 16 22 00 80 81 82 a3 80 81 80 a3 74 16 22 00
    80 81 83 a3 80 81 80 a3 00 00 00 00

    There are few techniques for the same stuff, used interchangeable. Looks like in ICO mipmapping is only used here "lack of mipmapping means some lighting effects, mostly the god rays near windows, are missing."

    So maybe you even didn't noticed lack of it.
     
    Anthonyy817 and mrjaredbeta like this.
  6. 54
    35
    67
    mrjaredbeta

    mrjaredbeta Member

    Joined:
    Nov 3, 2017
    Messages:
    54
    Likes Received:
    35
    Trophy Points:
    67
    Gender:
    Male
    I’ll try this tonight and report back. Thanks so much for your effort with this emulator!
     
    Anthonyy817 likes this.
  7. 1,948
    1,383
    297
    Naked_Snake1995

    Naked_Snake1995 Senior Member

    Joined:
    Dec 11, 2017
    Messages:
    1,948
    Likes Received:
    1,383
    Trophy Points:
    297
    Gender:
    Male
    Occupation:
    Graphic Designer
    Location:
    NEC/TOKIN wants to know your location
    Ratchet & Clank Series - EE Patch for the 60/80Gb Partial Backwards Compatible, i am itching to try it at Full-Speed, if the EE can be patched :)
     
    TheMadPolarBear and Anthonyy817 like this.
  8. 54
    35
    67
    mrjaredbeta

    mrjaredbeta Member

    Joined:
    Nov 3, 2017
    Messages:
    54
    Likes Received:
    35
    Trophy Points:
    67
    Gender:
    Male
    The config works great! I'm curious to how you linked the address in EE memory to the register...in other terms, how do you find the register that is responsible for changing the memory address? Additionally, why is there two values to change instead of just one?

    I want to find and patch the register/s in Minna no Golf 4 as well, and I tried using cheatengine to locate what controls the memory address. It led me to two different values: one is 00221668, the one register right after the first one in your config, and then a completely different one. I'm trying to understand this, but coming from no knowledge on this is hindering my progress completely. o_O
     
    jacobsson and Algol like this.
  9. 7,660
    5,894
    872
    kozarovv

    kozarovv Developer

    Joined:
    Nov 8, 2014
    Messages:
    7,660
    Likes Received:
    5,894
    Trophy Points:
    872
    Home Page:
    Is easy when you know data address (003415f0).

    Just open ps2dis, open game executable.
    Click Analyzer --> Invoke Analyzer
    Go to data address you found earlier (press G, and type 003415f0, press enter)

    upload_2020-1-20_23-25-54.png
    Note: ps2dis detect that part as code, but is wrong. You can fix that by pushing B,H,W,D,F on selected lines, depend on data there. But for now is not important.

    Now push space bar to "mark" that address, it will change color.

    upload_2020-1-20_23-27-31.png

    Since that address is now marked, you can press F3 to find its cross references.
    In simpler words F3 button will now jump thru all places where that offset is used.
    There are much more places that use that offset, but you are only interested into ones that store value there, not read from it. So "sb or sw" not lbu, lw.
    In this game there are 3 place like that, but one originally store using $zero there , so we don't need to touch it
    ($zero is special register that always have 0 value).

    Other 2 places store there something else that is based on previous operations.

    For example original code on one of places looks like that:

    upload_2020-1-20_23-36-13.png

    li few lines ago load value 1 to v0 register, later that value is stored on 003415f0 using sb v0, offset in delay slot.
    So this naturally set offset to value 1, we break it by changing that is used as source to $zero instead of v0. This make it always write 0 there.
    This can sounds little bit harder than it is, but when you will learn some basics, then codes like that are piece of cake. :D
     
    Last edited: Jan 20, 2020
  10. 54
    35
    67
    mrjaredbeta

    mrjaredbeta Member

    Joined:
    Nov 3, 2017
    Messages:
    54
    Likes Received:
    35
    Trophy Points:
    67
    Gender:
    Male
    Thanks for that detailed description! I understand it a bit more now, and I can replicate what you did now.

    In Minna 4’s case, it looks like the executable is split up from the main “SCPS” file. I assumed that file is just a launcher for the other ELF files. I found a folder called ZZBIN with different BIN files named MOVIE, MENU, SYSTEM, and GAME. I used the address I found in (posted on PCSX2 forums) in ps2dis with the GAME file, and it linked to 5 different v0 and v1 “sb” functions. I changed all to $zero and still no luck.

    Is there a different method to access games that use different ELF files for different portions of the game? Hope that makes sense.
     
  11. 7,660
    5,894
    872
    kozarovv

    kozarovv Developer

    Joined:
    Nov 8, 2014
    Messages:
    7,660
    Likes Received:
    5,894
    Trophy Points:
    872
    Home Page:
    Yeah, sadly there is other method for them. You need to create config that replace that data directly on disc, 0x0B config. Configs like that are much harder to do, since you need real data, patch data, sector on disc, and offset in sector, and calculate last one -0x0C, plus those configs use big endian for patch data, little endian for rest. Don't want to discourage you, from doing that, but this will be much, much harder than 0x0A command.

    I try to make one myself, if that really help those games.
    Edit: You can try it.

    Code:
    3d 00 00 00 34 12 00 00 0b 00 00 00 06 00 00 00
    b9 d8 16 00 18 03 00 00 04 00 00 00 a0 20 4c e0
    a0 22 4c e0 ba d8 16 00 c8 01 00 00 04 00 00 00
    a0 20 4c e0 a0 22 4c e0 6b d9 16 00 8c 07 00 00
    04 00 00 00 a0 20 4c e0 a0 22 4c e0 59 d9 16 00
    84 05 00 00 04 00 00 00 a0 20 4c e0 a0 23 4c e0
    6b d9 16 00 a0 07 00 00 04 00 00 00 a0 20 4c e0
    a0 23 4c e0 9b db 16 00 ec 01 00 00 04 00 00 00
    a0 20 4c e0 a0 22 4c e0 00 00 00 00
     
    Last edited: Jan 21, 2020
  12. 54
    35
    67
    mrjaredbeta

    mrjaredbeta Member

    Joined:
    Nov 3, 2017
    Messages:
    54
    Likes Received:
    35
    Trophy Points:
    67
    Gender:
    Male
    The mix of big and little endian is a headache, but I understand what that 0x0B is for now. I was reading that on devwiki but didn’t know the difference between that and 0x0A and what they were used for. Thanks a lot!

    The config works great. I’m gonna add it to the compatibility list. I’ll try my best to investigate fixable problems in other games.
     
  13. 6,695
    6,334
    622
    sandungas

    sandungas Moderator Developer

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Messages:
    6,695
    Likes Received:
    6,334
    Trophy Points:
    622
    Location:
    Babylon 20xxE series
    @mrjaredbeta take a look at this program, is going to help you a lot to understand how the PS2 config commands works
    https://github.com/Zarh/Get_CONFIG

    Long story short... inside PS3 firmware there are 2 ps2 emulator types named ps2_gxemu.self and ps2_softmu.self... and inside them are "embedded" hundreds of configs
    This program can extract them and convert them to the format used by ps2_netemu.self (the one that supports the external configs exactly like the ones you are playing with)
    The most important thing from that program are the output files generated by it, are hosted in the git

    This is the info extracted from ps2_gxemu.self
    https://github.com/Zarh/Get_CONFIG/blob/master/log.txt

    And this is the info extracted from ps2_softemu.self
    https://github.com/Zarh/Get_CONFIG/blob/master/soft/log.txt


    -------------
    As you can see in those .txt files, there are some commands marked as either [GX] or [SOFT]
    And inmediatly next to them you can see the info converted to the [Net] command, that info under the [Net] label is ready to build an external config with it (ready to be used in ps2_netemu.self)
     
    mrjaredbeta likes this.
  14. 46
    3
    37
    tehrzky

    tehrzky Member

    Joined:
    Jan 13, 2015
    Messages:
    46
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    37
    guys help me i just installed ps2config pkg is there anything i should do to after that? do i just leave that and everything will be auto config on the fly? note: im playing tales of the abyss right now 4hours and then it freezes on some random battles (1 time only). do i still need ps2 launcher ?because when i press on the disc icon of ps2 it boot and i have no problem.. thanks
     
    Last edited: Jan 28, 2020
  15. 54
    35
    67
    mrjaredbeta

    mrjaredbeta Member

    Joined:
    Nov 3, 2017
    Messages:
    54
    Likes Received:
    35
    Trophy Points:
    67
    Gender:
    Male
    Silent Hill 2 (SLUS-20228GH)
    Code:
    3D 00 00 00 34 12 00 00 0F 00 00 00 00 50 17 00 00 60 17 00 00 00 00 00
    This config fixes the missing polygons on characters and the inaccurate camera angles. It should now play closer to an actual PS2 (albeit possible frame drops/glitches elsewhere).
     
    Last edited: Feb 18, 2020 at 1:57 AM
    sandungas, Vika23, jacobsson and 3 others like this.
  16. 45
    23
    32
    Vika23

    Vika23 Member

    Joined:
    Mar 18, 2018
    Messages:
    45
    Likes Received:
    23
    Trophy Points:
    32
    Gender:
    Female
    By the way, im run that game on ps4 and its work very good there))
     
  17. 45
    23
    32
    Vika23

    Vika23 Member

    Joined:
    Mar 18, 2018
    Messages:
    45
    Likes Received:
    23
    Trophy Points:
    32
    Gender:
    Female
    Thanks
     
  18. 1
    0
    5
    vus7294

    vus7294 Forum Noob

    Joined:
    Yesterday
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    5
    Gender:
    Male
    Japanese version of Raiden 3 Doesn’t boot at all (Unplayable)

    Time crisis 3 has Speed issue and VMC Corrupt issue

    All of Beatmania IIDX series work flawlessly
     
    Last edited by a moderator: Feb 20, 2020 at 11:33 PM
  19. 23
    0
    30
    nictse

    nictse Member

    Joined:
    Sep 1, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    Blood Will Tell first level a little burr.
    can fix it?
     
  20. 23
    0
    30
    nictse

    nictse Member

    Joined:
    Sep 1, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    30
    ignore the flicking texeture,u can finished the game.
    i finished 3 games on nobc-ps3
     

Share This Page