PS3 Fat PS3 has issues with a 1TB HDD

Discussion in 'Help & Support' started by philhalo66, Nov 30, 2019.

  1. 6
    1
    7
    philhalo66

    philhalo66 Forum Noob

    Joined:
    Nov 30, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    7
    Gender:
    Male
    I got a launch PS3 CECHA01 and i tried to use the 1TB HDD my PS4 pro came with and it seemed to work but if i do anything FTP related its a nightmare, Slow transfer speeds, constant disconnects. However it works perfectly fine with the old 500GB my launch PS4 came with. im very confused. It also wouldn't recognize my 480GB SSD either (kingston UV400) but my super slim worked 100% perfectly with both drives. any ideas? I am running REBUG 4.84.2 and i have Webman and Multiman as well as REBUG Toolbox all 3 gave FTP issues.
     
  2. 12,393
    4,993
    497
    pinky

    pinky Retired Developer

    Joined:
    Mar 8, 2015
    Messages:
    12,393
    Likes Received:
    4,993
    Trophy Points:
    497
    Gender:
    Male
    Location:
    The Great Gig in the Sky
    disconnects while running ftp is common if transferring a lot of small files. maybe try the openps3ftp. it's a plugin for cobra. its main purpose is ftp. ftp is given low priority with those other apps, since their focus is stability.
     
  3. 6
    1
    7
    philhalo66

    philhalo66 Forum Noob

    Joined:
    Nov 30, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    7
    Gender:
    Male
    i tried that and it still had issues. i dont understand why it did it with the 1TB drive and not the old 500GB. i coppied over nearly 100GB earlier to the 500GB and never once dropped connection but the 1TB i had trouble copying 5gb ps2 isos'
     
  4. 762
    374
    97
    Peppe90

    Peppe90 Member

    Joined:
    Dec 7, 2018
    Messages:
    762
    Likes Received:
    374
    Trophy Points:
    97
    Gender:
    Male
    A friend of mine has stuttering problems on some games (i.e. Tekken 6) FMVs (in both format) since he installed a new 1tb HDD. This same HDD is perfect on Ps2, but it seems that Ps3 can't perfectly handle HDDs beyond 750GB.
     
  5. 6
    1
    7
    philhalo66

    philhalo66 Forum Noob

    Joined:
    Nov 30, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    7
    Gender:
    Male
    im thinking this one i have is just messed up or something, i tried to swap it with my xbox one x 1TB HDD and even after going through all the steps the xbox had issues with it too. im going to test it in my PS4 PRO again, i havent used it in a while so maybe it will give issues there too.
     
    Peppe90 likes this.
  6. 307
    114
    72
    Luisile

    Luisile Member

    Joined:
    Feb 21, 2019
    Messages:
    307
    Likes Received:
    114
    Trophy Points:
    72
    Gender:
    Male
    i have CECHC04 with tb WD Blue installed and i have zero problems. i had a hitachi hdd also 1tb in it and also no problem. Is not the hdd Failing? try connect the hdd to pc and read the smart info with hdd sentinel in what condition it is.
     
  7. 762
    374
    97
    Peppe90

    Peppe90 Member

    Joined:
    Dec 7, 2018
    Messages:
    762
    Likes Received:
    374
    Trophy Points:
    97
    Gender:
    Male
    I'm talking about a year ago... My friend checked the HDD, it was (and still is) 100% perfect. The stuttering happened only with certain games FMVs (with the 250gb HDD they were perfect).

    I think it depends on some other HDD specs too. You can find on the web other people having problems with 1tb HDD. A quite sure thing is that up to 500/750GB you're fine with every HDD.

    The HDD is a Seagate Barracuda SATA III. He's using another one (same exact model) on Ps2. I have one of them on the og Xbox (and the 2tb version on Ps2). They're usually very compatible with consoles.
     
  8. 307
    114
    72
    Luisile

    Luisile Member

    Joined:
    Feb 21, 2019
    Messages:
    307
    Likes Received:
    114
    Trophy Points:
    72
    Gender:
    Male
    I can say you only this i have two fat,two slims and one superslim. I have 1 tb hdd in every one,(Wd blue,Hitachi,Samsung) without any issue.
     
    Peppe90 likes this.
  9. 6
    1
    7
    sailor0703

    sailor0703 Forum Noob

    Joined:
    Sep 22, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    7
    Gender:
    Male
    I also have a 1TB drive in my PS3 phat. Bought this drive for that specific purpose, it's a SSD from OWC. Never had any issues with the harddrive.
     
    TinyInkognegroT likes this.
  10. 6
    1
    7
    philhalo66

    philhalo66 Forum Noob

    Joined:
    Nov 30, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    7
    Gender:
    Male
    i threw my samsung 860 EVO in it. FTP is again half the speed. im not entirely sure what the deal is.
     
  11. 161
    97
    57
    remlei

    remlei Member

    Joined:
    Mar 6, 2019
    Messages:
    161
    Likes Received:
    97
    Trophy Points:
    57
  12. 175
    0
    25
    TinyInkognegroT

    TinyInkognegroT Member

    Joined:
    May 9, 2019
    Messages:
    175
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    25
    Gender:
    Male
    The max HDD capacity for a PS3 fat system is 1.5 tb. 1.5 works perfectly and 2 TB is too big, this I have tested myself.

    Sent from my cp3705A using Tapatalk
     
  13. 762
    374
    97
    Peppe90

    Peppe90 Member

    Joined:
    Dec 7, 2018
    Messages:
    762
    Likes Received:
    374
    Trophy Points:
    97
    Gender:
    Male
  14. 161
    97
    57
    remlei

    remlei Member

    Joined:
    Mar 6, 2019
    Messages:
    161
    Likes Received:
    97
    Trophy Points:
    57
    well as I said there, it works just fine, it will just have a stuttering issue, depending on the game you will either have no issue at all, minor issue or worst, terrible experience in-game. As I said new 1tb drives works just fine on ps3 as is, but if you want the game to work flawlessly on all games then you better look for a drive that is not AF/4K
     
    Peppe90 likes this.
  15. 762
    374
    97
    Peppe90

    Peppe90 Member

    Joined:
    Dec 7, 2018
    Messages:
    762
    Likes Received:
    374
    Trophy Points:
    97
    Gender:
    Male
    What means "AF/4K??
     
  16. 80
    28
    42
    gmipf

    gmipf Member

    Joined:
    Jan 11, 2015
    Messages:
    80
    Likes Received:
    28
    Trophy Points:
    42
    I think he means 512n native block size instead of 4k with 512b emulation.
     
    Peppe90 likes this.
  17. 161
    97
    57
    remlei

    remlei Member

    Joined:
    Mar 6, 2019
    Messages:
    161
    Likes Received:
    97
    Trophy Points:
    57
    all modern HDD now a days support 4k native sectors, you can see it on the label with the AF logo.
     
    Peppe90 likes this.

Share This Page