PS2 Open PS2 Loader v0.9.3 2016-09-29

Various OPL 0.9.3 versions without GSM -OPL Development Team (c. Ifcaro & jimmikaelkael)

  1. 1,009
    519
    222
    TnA

    TnA Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2018
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    519
    Trophy Points:
    222
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany --> Saxony
    You mean something like when WebMAN-MOD or CC or etc. is loaded on the PS3's XMB?
    That little message: 'xyz got loaded'?

    Yes, that would be nice and quite doable.
    I think part of the code which is used for message-screens can be reused, but it shouldn't fill the whole screen, but only a certain small field and if this is gonna be implemented I suppose it is better if a theme could change the position of the 'Pop-up'.
     
    jolek likes this.
  2. 1,377
    1,023
    347
    jolek

    jolek Senior Member

    Joined:
    Dec 29, 2017
    Messages:
    1,377
    Likes Received:
    1,023
    Trophy Points:
    347
    Gender:
    Male
    It can be pop up like in multiMAN or webMAM MOD:
    [​IMG]

    [​IMG]

    It can be message like in FMCB\FHDB configurator:
    [​IMG]

    As long as it shows the basic information (loading\saving localization).

    Yes, there is no point to "attack" the whole screen.
    Small & simple.
     
    TnA likes this.
  3. 1,009
    519
    222
    TnA

    TnA Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2018
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    519
    Trophy Points:
    222
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany --> Saxony
    I meant the small Pop-up!

    Have you ever used Artemis on the PS3?
    When you 'attach' it via the In-game-XMB, it shows a small pop-up 'Artemis attached' or similar!
    ...and WebMAN-MOD and some others like Control-API can also show this kind of pop-up-message, for example when they are started (during booting the PS3).


    But yes, your examples are similar!

    Beside not using the whole screen, it should also 'vanish' after a certain amount of time!
     
    jolek likes this.
  4. 1,009
    519
    222
    TnA

    TnA Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2018
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    519
    Trophy Points:
    222
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany --> Saxony
    Ooooh... I forgot we have those black-box-pop-ups in the GUI!!!

    I think it could show this kind of info(-box) and it 'vanishes' after a set time...
     
    jolek likes this.
  5. 158
    194
    97
    Krah

    Krah Developer

    Joined:
    Jul 20, 2018
    Messages:
    158
    Likes Received:
    194
    Trophy Points:
    97
    @jolek
    https://www.sendspace.com/file/5r7nn6

    This should be the last test build for languages, previously OPL would search devices in order MC->USB->HDD(if set to AUTO) in order to find font files... now it will look for font files in the same place it has just loaded your .lng files from.. so SMB should work fine now whether set to AUTO or MANUAL...so long as your ttf files are next to your lng files for any device you should be good :)

    Let me know if there are any issues.
    Thanks for taking the time to test.

    Best regards
     
    TnA, jolek and Tupakaveli like this.
  6. 1,377
    1,023
    347
    jolek

    jolek Senior Member

    Joined:
    Dec 29, 2017
    Messages:
    1,377
    Likes Received:
    1,023
    Trophy Points:
    347
    Gender:
    Male
    @Krah I've made quick test through ETH.
    Everything seems to be fine, no matter if ETH is set to Auto\Manual\Off,
    after initializing device I was able to load translation and its font.
    No other device was on, translation and font was loaded only through ETH.
    Of course I also deleted translation and font from HDD\USB to be 100% sure that everything has been loaded only through ETH.

    Currently I've very limited time for tests,
    so I'll edit my post and see what will happens if I put translation and font on all devices.
    I will try to post (after editing this post) my results in 2-3 hours.

    Thanks for support.
     
    Krah, TnA and Tupakaveli like this.
  7. 1,009
    519
    222
    TnA

    TnA Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2018
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    519
    Trophy Points:
    222
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany --> Saxony
    It might sound stupid, but the easiest change also is one of the things I like the most about the awaiting PR... That the language-files are all collected in the 'LNG'-Folder, instead of scattered around the root of the drive/folder...!

    Great work on the font-support and loading it all off/from other devices!
     
    Last edited: Aug 25, 2019
    Krah, jolek and Tupakaveli like this.
  8. 1,377
    1,023
    347
    jolek

    jolek Senior Member

    Joined:
    Dec 29, 2017
    Messages:
    1,377
    Likes Received:
    1,023
    Trophy Points:
    347
    Gender:
    Male
    I wanted to edit my post and give a little feedback, but since TnA added some additional info.
    I will add it into new post.

    I've checked few things.
    1. Does OPL will load translation and font through ETH (Off\Manual\Auto) after the device has been initialized?
      Yes, it will.

    2. Does OPL will load translation and font through HDD (Off\Manual\Auto) after the device has been initialized?
      Yes, it will.

    3. Does OPL will load translation and font through USB (Off\Manual\Auto) after the device has been initialized?
      Yes, it will.

    4. Does OPL will crash when translation and font are on few devices?
      No, currently everything works fine. No more freezing at boot.

    5. Can I select through many translation from few devices?
      Yes I can, unfortunately I'm not entirely sure from what device translation has been loaded from.
      The same thing as I mentioned before is with config and themes.
     
    TnA, Krah and Tupakaveli like this.
  9. 158
    194
    97
    Krah

    Krah Developer

    Joined:
    Jul 20, 2018
    Messages:
    158
    Likes Received:
    194
    Trophy Points:
    97
    Thanks again for testing, either @Tupakaveli or myself will try add some loading confirmation text when we get a chance.

    Best regards
     
    jolek, TnA and Tupakaveli like this.
  10. 1,009
    519
    222
    TnA

    TnA Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2018
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    519
    Trophy Points:
    222
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany --> Saxony
    Great that it all works now (as it seems)!

    THX for the tests @jolek!
    THX for the implementation @KrahJohlito @Tupakaveli @Maximus32 / @rickgaiser !


    Regarding a notification:

    I think these small info-pop-ups (black box with text) - when someone scrolls over an option and these pop-ups explain what a function does - would be the best choice, because the code is already present and it only has to be called + a timer needs to be used, to let it vanish after some seconds.
     
    Krah, jolek and Tupakaveli like this.
  11. 233
    293
    122
    Tupakaveli

    Tupakaveli VIP PSX-Place Supporter

    Joined:
    Sep 19, 2017
    Messages:
    233
    Likes Received:
    293
    Trophy Points:
    122
    Gender:
    Male
    Location:
    Australia
    We've been spitballing a few ideas :)
     
    jolek and TnA like this.
  12. 1,009
    519
    222
    TnA

    TnA Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2018
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    519
    Trophy Points:
    222
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany --> Saxony
    I wrote a looong reply before I remembered these message-boxes, but I completely scrapped it, because these info-boxes seem to be the easiest to implement without causing redundancy (doubled code, etc.) + they also can be extended to fade in/out fast/slow.

    It only needs:
    • A call to the function which shows these info-boxes
    • an argument/parameter passed to it, so it knows which message it should load (depending on where it is loaded from). The part which calls it has to pass the correct argument.
    • A timer, so it knows when to pop-away/fade out.
    • Not needed but visually better (IMO): Adding the Fade-transition to these boxes... (but IMO faster fade in/out)

    Did I miss something?


    The appearance of these info-boxes can be changed as well (technically). For example it could be partially transparent or show a texture.
     
    Krah, jolek and Algol like this.
  13. 1,009
    519
    222
    TnA

    TnA Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2018
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    519
    Trophy Points:
    222
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany --> Saxony
    Oh... I indeed missed something!

    Of course it needs either one (Config/Files loaded from x) or three (Config/Files loaded from USB/SMB/HDD) new strings (depending on the implementation) within the language-files (also the internal one)!

    Edit:...and a 'termination clause', which reacts upon the timer of course, which closes the pop up.


    Edit: Regarding the non-necessary fading for it: If fading is wanted I think the easier way (implenting partially copied off code) is fast to accomplish, but quite static and non-reusable.

    If the Fade-transition-code is changed a bit, it is possible to fade in/out almost all rendered elements and predifine the fading-speed as well! If the theme-engine (the stuff handling the scripts) would have some additions to it, fading can be used for various elements on themes as well. :)

    But that scenario needs more work than copying of parts of the fading-transition-code (+ some changes) to the supposed 'pop-up-function'.
     
    Last edited: Aug 25, 2019
    jolek likes this.
  14. 1,377
    1,023
    347
    jolek

    jolek Senior Member

    Joined:
    Dec 29, 2017
    Messages:
    1,377
    Likes Received:
    1,023
    Trophy Points:
    347
    Gender:
    Male
    There is bug at github reported by @Krah & @Tupakaveli:
    https://github.com/ifcaro/Open-PS2-Loader/issues/214.

    So I've checked again test build (https://www.sendspace.com/file/5r7nn6) and OPL 1368.
    It turns out that font is really missing!

    I mean, in my previous tests I haven't saved setting with changed language at exit and re-run OPL.
    All my devices were set to AUTO, but not language,
    so everything was fine when I select manually language from list and load it.
    When language is different and it is saved in settings it looks like that:
    [​IMG]

    EDIT: Found another bug.
    If I only have theme on ETH, save settings with e.g. Neon Red HI-RES,
    ETH - Auto, re-run OPL everything will be fine.

    When I've ETH - Manual, after re-run and start device OPL will freeze.
    The same thing is for USB & HDD:
    [​IMG]
     
    Last edited: Sep 1, 2019
    TnA likes this.
  15. 158
    194
    97
    Krah

    Krah Developer

    Joined:
    Jul 20, 2018
    Messages:
    158
    Likes Received:
    194
    Trophy Points:
    97
    @jolek
    https://www.sendspace.com/file/sl4ci9

    This should fix first issue, I'm having trouble replicating the 2nd issue with themes (I only have pcsx2 and usb plugin to test with) it keeps switching USB to AUTO and loading the theme anyway without freezing or showing any kind of TLB miss error...but then that could just be cause its loading cfg from USB which would also switch it to AUTO...

    Anyway this build has some popup notifications also if you wanna have a play around... Runtime option..ON by default for the test build ;) I'm still trying to make sure the way its coded is reasonable and not hackish..(I am just a hobbyist after all)

    Best regards
     
    TnA and jolek like this.
  16. 1,377
    1,023
    347
    jolek

    jolek Senior Member

    Joined:
    Dec 29, 2017
    Messages:
    1,377
    Likes Received:
    1,023
    Trophy Points:
    347
    Gender:
    Male
    Try to set e.g. HDD - Manual.
    Load translation from HDD, save settings, reboot.
    Launch OPL, start device, once again font is missing:
    [​IMG]

    When device is set - AUTO, everything should be fine, even after reboot.
    I've only tested one device (HDD).

    You need to set e.g. USB - Manual, load theme from it, save settings, reboot.
    Launch OPL, start device (e.g. USB), OPL will freeze:
    [​IMG]

    Currently I've notice notification:
    Setting saved to mc?
    BTW this string doesn't work when translation is loaded,
    so there is missing string in translation that is needed to be added\update.

    What about when you've two memory cards?
    Setting saved to mc0
    Setting saved to mc1

    Unfortunately when there is no MC inside, OPL should save setting into HDD,
    but I'm getting "Setting saved to mc?" notification.

    On the other hand I'm getting notification that:
    LNG Loaded from pfs0:
    THM Loaded from pfs0:

    I can even get 2 notification at the same time!

    There is no notification at start that "CFG Loaded from pfs0:" at boot.

    I'll need more time for tests, so thanks for current progress.
     
    Last edited: Sep 2, 2019
    Krah, TnA and Tupakaveli like this.
  17. 1,009
    519
    222
    TnA

    TnA Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2018
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    519
    Trophy Points:
    222
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany --> Saxony
    There is still a small thing regarding sound, which is kind of weird.

    If you decrease or increase a number in a setting, it plays 'louder' when you hold a button instead of pushing it again for every value.
     
    jolek likes this.
  18. 158
    194
    97
    Krah

    Krah Developer

    Joined:
    Jul 20, 2018
    Messages:
    158
    Likes Received:
    194
    Trophy Points:
    97
    yea translation strings wont work until the language files have been updated.

    Thanks for testing, LNG & THM notifications should be all good.. it is much easier to get the "loaded from" device since it is already stored in memory a-la the filePath but CFG is a bit trickier since it just looks for one and loads so the information is not stored anywhere to access it, it needs to be done at the time of loading/saving.. i'll try to continue working on it.

    For now I'm hoping to get these LNG/THM/Device init bugs sorted, I have 2 ELFs to test this time around as I'm not sure if both THM & LNG are affected by the same thing...

    Test 1 = https://www.sendspace.com/file/hy8ut0
    Test 2 = https://www.sendspace.com/file/89caea

    I am hoping 1 or both of these fix all the issues with freezing and font rendering you have experienced above when initialising devices.
    If you don't get a chance to test, that's cool.. I do appreciate you've been taking time out to do it.. at some point I might need to get a ps2 set back up :P

    Cheers mate
     
    TnA and jolek like this.
  19. 1,377
    1,023
    347
    jolek

    jolek Senior Member

    Joined:
    Dec 29, 2017
    Messages:
    1,377
    Likes Received:
    1,023
    Trophy Points:
    347
    Gender:
    Male
    Languages support theatrically should be fixed in both test versions.
    I mean:
    when I set device - manual -> select different translation -> save settings -> reboot -> start device ->
    LNG will be loaded, OPL will not crash.

    BTW when I start device, Internal English language will be change into one that I saved (Polish).
    BTW 2 I will get notification when device will be set AUTO, but not when Manual.
    E.g. LNG Loaded From mass0:

    Unfortunately none of these versions seems to help THM when device is set to manual.
    When the device is set to auto there shouldn't be any problems.

    Thanks for your time taken in sorting to fix these bugs.
     
    Krah and TnA like this.
  20. 1,009
    519
    222
    TnA

    TnA Senior Member

    Joined:
    Jul 1, 2018
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    519
    Trophy Points:
    222
    Gender:
    Male
    Location:
    Germany --> Saxony
    The whole thing about manually and automatically starting a device became quite loop-holed by the idea of loading themes, configs, languages and fonts from other devices... after all, these options were there to manually start a device like an HDD or a USB-Device, or do a lookup via LAN...


    Maybe it should load all those files, where the config has been found and if none had been found, it could load it from the path OPL was loaded from.


    @jolek: THX for your tests, but IMO it should only load these from other devices than running/activated devices, if the config had been searched for on those, because then those devices are already initialized anyway!
     
    Last edited: Sep 3, 2019
Tags:

Share This Page